Calais: 200% Frans!

De Franse cultuur hoeft allang geen grote uitleg noch inleiding meer. Frankrijk is en blijft een extreem populaire vakantiebestemming en velen van ons hebben toch heel wat leuke weetjes of kennis om mee uit te pakken aan tafel met familie. Het is een land dat bij velen tot de verbeelding spreekt, al is het maar door de feeërieke films die er gedraaid werden of de inspirerende eetcultuur. Geweldig nieuws voor wie houdt van al het typische van La Douce France, van uitwaaien aan zee en ravotten op het strand: ontdek Calais! Deze stad wordt maar al te vaak onterecht onderschat. Weinigen zijn er reeds geweest en nog minder mensen weten effectief af van alle pracht en praal die er eveneens te vinden valt. Hoe geweldig is het niet om een vakantie dicht bij huis door te brengen, en je toch ver weg te wanen? Wij zijn alvast fan!

Rondom rond erg vlot bereikbaar (zelfs vanop het water), kom je terecht in de grootste stad van het Noord-Franse departement Pas-de-Calais. De inwoners zijn erg fijne mensen met de typische Franse fijngevoeligheid en oog voor detail, alsook de gastvrijheid die je van hen kan verwachten. Je verdient het om goed ontvangen te worden, en dat is nu iets wat ze in Calais als de beste kunnen.

Best of Calais

De mogelijkheden ter plaatse zijn legio. Laten we een virtuele toer doen van de ‘best of Calais’.
Op het kruispunt van enkele van de belangrijkste verkeersaders vinden we centraal in de stad het Grand Théâtre de Calais. Dit magnifieke gebouw in barokke stijl uit het begin van de vorige eeuw, doet denken aan de Opéra Garnier uit Parijs. Iedereen die dit knappe staaltje architectuur staat te bewonderen, krijgt spontaan zin om zijn tickets te boeken voor een van de volgende voorstellingen.

Wanneer je Parijs zegt, denk je toch automatisch ook aan brede boulevards en imposante straten? Wel, die vlieger gaat ook op voor Calais. En die vlieger gaat wel degelijk op, want Calais heeft iets wat Parijs immers niet heeft: een strand. En wat voor een! Na het kuieren in de gezellige straatjes van het historische centrum, gaat toch niks boven heerlijk vertoeven met een frisse jus d’orange of roséwijntje op het strand. Of verkies je een plekje in de duinen? Kan ook. Je vindt het er allemaal en je zult het beklagen dat je verblijf aan zee niet langer duurt. Het is dan ook echt de moeite waard!

Cultureel Calais

Cultuurliefhebbers zullen smullen van de op een heuvel gelegen kerk uit de dertiende en veertiende eeuw, plus uitkijktoren van de dertiende eeuw. Word tevens van je sokken geblazen door het adembenemende uitzicht daarboven.

Bij het ontwerpen van deze stad, werd inspiratie gehaald in heel Frankrijk. Daar doet l’Hôtel de Ville (het stadhuis) genoegen aan. Dit majestueuze bouwwerk doet denken aan een Loirekasteel en herbergt vele decennia boeiende geschiedenis van Noord-Frankrijk. Ga het vooral zelf ontdekken.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd een huzarenstukje verwezenlijkt wat betreft grondtransport: de Eurotunnel werd gebouwd. En welke stad ligt aan het beginpunt van deze onmisbare verbinding tussen Groot-Brittannië en het vasteland van Europa? Juist, je raadt het goed. Het Franse Calais. Velen onder ons kennen Calais dus uiteraard door deze tunnel. Niks houdt je dan ook tegen dit zotte staaltje techniek zelf eens te gebruiken en een dagje de overtocht te wagen. Dit kan even goed met de auto op de overzetboot. Want een van de grootste havens van West-Europa vindt zijn thuishaven in deze stad.

Men mag dus zeker niet het toeristische én economische belang van deze stad onderschatten.
En ook al breng je slechts een bezoekje van één dag, je zult er wíllen blijven. De microbe zal je te pakken krijgen en je zult je er thuis voelen. En waar krijg je meer een thuisgevoel dan op je eigen appartement of studio ter plaatse? Onze verblijven in Oye-Plage liggen lekker centraal om Calais aan te doen en bieden werkelijk een oase van rust en zijn toch een paradijs voor kindjes.

Geef Calais dus zeker haar welverdiende kans, want zij hunkert alvast om je te mogen verwelkomen.

 

Also read our other blogposts: